6 tips til at holde varmen på kontoret
Har du også svært ved at få varmen på kontoret? Og føles dine fingrer som iskolde istapper. Læs med her og få 6 tips til, hvordan du får varmen igen.
Læsetid: 2 min.
Vintermånederne er i Danmark ofte en kold tid, hvor vi skal pakke os godt ind i varmt tøj for ikke at fryse. I mange virksomheder er der blevet skruet ned på 19 grader henover vinteren for at spare på varmeforbruget. Det kan i den grad mærkes - især for dem der har et stillesiddende arbejde på kontoret. Medarbejdere der fryser er ikke særlige produktive og laver flere fejl ifølge forskning. Selvom man sparer på energiomkostningerne, så kan det hurtigt komme til at koste på produktiviteten.
6 tips: Sådan får du varmen på kontoret
1) Lag-på-lag tøj og loose-fit er alfa og omega
Med den rette påklædning kan du komme ret langt. I de køligere dage vil det være smart at tage lag på lag-tøj på. Får du det for varmt i løbet af dagen, kan du hurtigt smide lagene. Sørg for at tøjet ikke kommer til at sidde for stramt på kroppen. Der bør være lidt plads mellem lagene, så luften kan cirkulere rundt mellem dem. Hvis lagene sidder for tæt, kan luften ikke cirkulere rundt, og dermed ender du alligevel med at fryse.
2) Skab variation i dine arbejdstillinger og øg blodcirkulationen
Hvis du har et hæve sænkebord, vil det være oplagt at stå op i løbet af dagen. Du bruger mere energi, når du står op i forhold til at sidde ned på en kontorstol. Dermed får du mere varme i kroppen, når du står op og er i bevægelse. Husk at du ikke skal stå op hele dagen på kontoret, men sørge for at variere dine arbejdsstillinger.
3) Den nemme løsning: Kontorstol med varme i sæde og ryg
De fleste kender sædevarme fra bilerne, og ved hvor rart det er at have det på i den kolde årstid. Men hvad hvis man kunne få en kontorstol med varmefunktion på kontoret? Mera Klima kontorstolen er en energibesparende og varmende kontorstol, der sørger for du har det komfortabelt og ikke fryser, selvom der fx kun er 19 grader i rummet. Med et lille tryk på knappen, kan du hurtigt få varmen. Det smarte der også er ved kontorstolen er, at om sommeren kan du bruge stolen til at køle dig ned. Smart ikke?
4) Træn dig til varmen og vær i god form
Hvis du er i god form, har din krop lettere ved at holde på varmen. Dette skyldes at kroppens organer fungerer bedre, når kroppen er i god form. Husk også at variere dine arbejdsstillinger i løbet af arbejdsdagen, så du får noget bevægelse ind i din arbejdsdag. Hæve/ sænkeborde kan få dig op at stå, hvor det kan suppleres med et balancebræt for ekstra forbrænding. Dermed får du også varmen, end hvis du bare sad passivt ned på kontorstolen. En kontorcykel er også et godt tiltag til at få gang i bevægelsen.
Indfør også gerne aktive pauser og lav nogle øvelser i fælleskab med dine kolleger. Det kan måske være en gang i timen, hvis det passer ind i arbejdsflowet.
Læs også: 10 nemme kontorøvelser
5) Spis gerne lidt ekstra om vinteren
I vinterperioden kan du med god samvittighed spise lidt ekstra. Hvis du spiser godt med mad, holdes dit blodsukkerniveau sig stabilt, hvilket er med til at få varmet kroppen op. Tynde mennesker med et lavt BMI fryser mere, da deres kropstemperaturen falder hurtigere end andre, når det bliver koldt. Mindre fedt betyder mindre forbrænding, hvilket giver kroppen mindre energi til at holde varmen.
6) Tag cyklen i stedet for bilen og væn kroppen til kulden
Det kan være fristende at tage bilen, fordi det er det mest behagelige valg om morgenen. Men faktisk bør du tage cyklen i stedet når det er muligt, da du kan vænne din krop til kulden. Kroppens fedtsammensætning består af hvidt og brunt fedt. Udsættes kroppen for kulde i en længere periode, dannes der mere brunt fedt, som kan omsætte kalorier til varme.
Et vigtigt råd!
Selvom det kan være fristende at undlade at lufte ud på kontoret for at holde på varmen, så anbefales det at du får luftet ud. Når man arbejder på et kontor, lægger man sjældent mærke til at luften bliver tung og hovederne endnu tungere. Den tunge luft skyldes blandt andet de høje koncentrationer af CO2 i rummet, støv, varme og fugt. Dette kan man nedbringe med et godt luftskifte – enten igennem udluftning eller ventilationssystemer.