Kontorindretning på den nemme måde

5 tips: Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Sidst opdateret: 06 Nov 2020
Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

Hvis man ikke er vant til arbejde hjemmefra, kan det være svært at koncentrere sig om arbejdsopgaverne.
Vi giver dig 5 tips til, hvordan du kan få en effektiv arbejdag derhjemme.


ur ikon
Læsetid: 5 min.

Hundredetusindvis af danskere sidder i hjemlige omgivelser for at udføre deres arbejde. Er du vant til at arbejde hjemme, så er du sikkert allerede god til at sætte struktur på din arbejdsdag.


Men er en hjemmearbejdsplads og hjemmekontor et ukendt land for dig, så kan det være lidt af en omvæltning. Det kan være svært at koncentrere sig, når vasketøjskurven og opvasken stirrer på en i nakken, eller børnene der farer rundt i stuen og leger.


Hjemmearbejdspladser skaber udflydende og uklare grænser. Når arbejdsopgaverne flytter fra arbejdspladsen til hjemmekontoret, så kan det være svært at lukke fuldstændigt ned for arbejdsopgaverne. Der er også fordele ved at have en hjemmearbejdsplads, men man skal kunne styre sig udenom faldgruberne. Her giver vi dig vores bedste råd til, hvordan du arbejder effektivt hjemmefra. God læseyst og arbejdslyst.


1. Lav en gennemtænkt plan og afgræns din tid

Ligesom med at du går på arbejde fysisk fra 8-16 hver dag, så skal du også have indført den faste arbejdstid derhjemme. Er dette umuligt pga. børnene, så må du forsøge at forskyde arbejdstiden eller dele timerne op, så du tager nogle af timerne om morgenen og resten om aftenen efter børnene er puttet og lagt i seng. Er I to der arbejder hjemme, kan I forsøge at skiftes hveranden time til at passe børnene.


2. Prioritér dine arbejdsopgaver

Gennemtænk hvilke af dine arbejdsopgaver, der egner sig bedst til hjemmearbejde. Prioritér dem, så du har en god plan for dagen. Du skal prioritere de vigtigste opgaver, så besvarelser af mails skal du sørge for, at det ikke tager overhånd. Du kan nemt komme til at bruge hele dagen på dem. Mails der haster skal selvfølgelig besvares. Men de andre mails i indbakken kan du godt gemme til sidst på dagen eller til næste dag.


Sørg for at lave en plan for ugen, så du nogenlunde ved, hvad der kommer til at ske. Du kan gøre det til en vane, at når du er ved at nærme dig fyraften, så lav en to-do liste over alle de ting, du skal nå i morgen. På denne måde får du også tømt alle dine tanker og bekymringer om, du nu husker at gøre alle disse ting den næste dag.


3. Undgå ting der forstyrrer dit workflow

Det kan være fristende at sætte vask over, nu hvor du alligevel er hjemme. Så tænker du måske det kunne være smart at tømme opvasken i din pause. Men alle de små huslige arbejde forstyrrer din arbejdsgang. Sørg for at strukturere din dag, så du holder dit arbejdsliv og fritid adskilt. Du kan enten ordne de huslige pligter inden du starter på arbejde, eller når du har fri.


Hver gang du bliver afbrudt, mens du er i flow med en arbejdsopgave, så tager det dig op mod 25 min., før du er tilbage på samme niveau af koncentration som før.


Andre ting du også kan gøre for at undgå forstyrrelser i dit workflow er:

  • Lade vær med besvare på mails, der ikke haster
  • Slå notifikationer fra på dine mails, sociale medier og tlf.
  • Aftal med kolleger, familie og venner, at du ikke vil forestyrres, når du arbejder


4. Indlæg faste pauser for at lade batterierne op

Det er en god idé at indlægge faste pauser. Man kan nemt komme til at glemme pauserne, når man sidder helt alene begravet i sine arbejdsopgaver, og kollegerne ikke er der til at minde en om det. Du kan sætte en alarm, der kan minde dig om at afholde pauserne. Når du holder pause, så sørg for at komme væk fra computerskærmen. Undgå også din telefon. Din hjerne har godt af en lille pause, hvor den ikke bliver bombarderet af indtryk og informationer heletiden fra skærmen. Tænk på din krop som et batteri. Det virker et stykke tid, og så fiser energien ud. Din koncentrationsevne smuldrer. Giv kroppen ro til at lade op en gang imellem.


Din hjerne har brug for ilt for at kunne fungere en hel dag. Så derfor vil det være en god idé at gå en tur udenfor. Det er både godt for tankeprocessen og kondien.


Hvis du er gået fuldstændig i stå med en arbejdsopgave, så bør du holde en lille pause eller løs en anden opgave i stedet. Ellers ender du med at blive mere frustreret og stirrer dig komplet blind i opgaven. Du har måske prøvet at stirre ud ad vinduet, hvor du lige pludselig fik en god idé til, hvordan du skulle løse problemet. Det kan også være idéen kom til dig, da var ude og gå en tur. Sådan er det med de gode idéer. Man ved aldrig, hvornår de dukker op.


5. Indret din hjemmearbejdsplads ergonomisk

Brug lidt tid på at indrette din hjemmearbejdsplads optimalt, så du undgår dårlig arbejdstillinger, der kan medføre belastningsskader.


Sørg for at der er en god afstand til computerskærmen, mulighed for understøttelse af arme, plads til mus og en god arbejdslampe, der ikke giver genskin i skærm. Arbejder du på en bærbar, skal du sørge for at skærmen er i øjenhøjde. Det kan nemt løses med en laptop stand eller ovenpå en bunke bøger (men så kræver det en ekstern tastertur og mus).


Overvej om du ikke også skal investere i en ergonomisk mus frem for en almindelig mus. Gentagne bevægelser som ved alle de utallige kliks på en mus kan føre til musearm og belastningsskader.

Arbejdsbordet skal passe til formålet. Gerne et højdejusterbart bord, så du kan variere din arbejdstilling i løbet ad dagen. Skab arbejdsro ved at begrænse dig til kun at have de vigtigste ting på skrivebordet, såsom PC, tastetur, mus, telefon, blok og en kuglepen.


En god arbejdsstol er også nødvendigt, hvis du skal sidde ned i flere timer. En spisestol giver desværre ikke den samme nødvendige støtte som en god kontorstol, og du vil hurtig kunne mærke på din krop, at den bliver træt og øm efter en arbejdsdag. Investér i en god ergonomisk kontorstol, der kan justeres efter din krop. Så undgår du smerter i ryg, nakke og skuldre.